Lohjan kaupunginorkesteri

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten - sekä nuortenmusiikkia. Sinfoniat ja suuret vokaaliteokset kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon.

Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten kuorojen ja huippusolistien kanssa. Orkesterin voimavara on sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan luontevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri.

***

Lohjan kaupunginorkesteri aloittaa uuden vuosikymmenen uusien tuulien puhaltaessa. Syksyllä 2019 juhlimme orkesterin pitkäaikaisen konserttimestarin Sakari Sallisen eläköitymistä ja kevään 2020 aikana rekrytoidaan Saken työtä jatkava uusi konserttimestari. Orkesterin edellisen taiteellisen johtajan Esa Heikkilän kausi päättyi keväällä 2018. Uusi taiteellinen johtaja, eli kapellimestari aloittaa tehtävässään vuoden 2020 aikana. Ilmassa on siis jännitystä ja odotusta!


Yhteissoitto perustuu muiden kuunteluun, oman osuuden hoitamiseen, vastuun kantamiseen sekä toisten tukemiseen. Samoilla opeilla orkesteri selviää kaupungin haastavasta taloustilanteesta: tekemällä yhteistyötä eri tahojen kanssa ja etsimällä yhteistä säveltä. Orkesteri suhtautuu säästötalkoisiin vakavasti ja toimintamalleja uudistetaan niin, että orkesteri pystyy jatkossakin tarjoamaan elämyksiä vireässä kulttuurikaupungissa. Kohti uutta mennään rohkeasti ja avoimin mielin. Kaupungin omaa orkesteria on ensikertalaisenkin helppo tulla kuuntelemaan.


Kevään 2020 ohjelmisto on monipuolinen ja kiinnostava. Kauden avaa Romantiikan mestarit-konsertti Puu-Anttilassa. Orkesterin soolosellisti Jukka Tyrväisen kokoamassa konsertissa kuullaan sydäntä pakahduttavan kauniit Schumannin pianokvintetto sekä Brahmsin pianokvartetto.


Vuodenajat ympäri maailman-konsertissa soi tietenkin Vivaldin klassikkoteos Vuodenajat, Astor Piazzollan tunteikkaat vuodenajat Buenos Airesista, sekä kitaravelho Jarmo Julkusen improvisaatiot suomalaisista vuodenajoista. Piazzollaa kuullaan myös ystävänpäivän aattona, kun orkesteria johtaa ja sen solistina soittaa bandoneontaiteilija Henrik Sandås. Tango del Ángel-konsertti vie kuulijansa argentiinalaisen tango nuevon maailmaan.


Kalevalanpäivänä orkesterin puhallinsekstetti saa solistikseen sopraano Mari Karjalaisen. Konsertin teemana on Lauluja Suomen luonnosta. Kässän talossa järjestettävä konserttielämys täydentyy luontokuvia musiikkiin yhdistämällä. Barokkimusiikkia päästään kuulemaan Lohjan kirkossa, kun orkesterin oma huilisti Mari Kunnari kokoaa ystävänsä yhteen Cantata Napoletano -konsertissa.
Orkesterin yhteistyö jatkuu linnanjuhlissakin esiintyneen Cantores Minores-poikakuoron kanssa. Suomalaisia itsenäisyyspäivänä liikuttanut kuoro saa vieraakseen Dresdner Kreuzchorin ja Lohjan kaupunginorkesteri esiintyy näiden huippukuorojen kanssa Lohjan kirkossa.


Jazzia ja jousia -ohjelmistossa on tuttuja, mukaansa tempaavia jazz-sävytteisiä kappaleita sekä pieni ripaus uutta ja kuulijansa haastavaa musiikkia. Orkesterin muusikoiden kanssa Opus K:n estradille astuu saksofonisti Joonatan Rautio.
Musiikkisatu Haapaneitty, mettän tyttö on kirjailija Arja Puikkosen ja säveltäjä Kirmo Lintisen yhteistyön tulos. Eino-pojan ja kissan jännittävä tarina kerrotaan lapsille ensin suomenkielisessä ja sen jälkeen ruotsinkielisessä konsertissa.


Orkesteri konsertoi tuttuun tapaan mm. lohjalaisissa palvelutaloissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Orkesteri on mukana myös Jääkaruselli-festivaalilla.


Lämpimästi tervetuloa konsertteihin!
Heidi Ketola, vs. intendentti