SYKSY 2019 › 10.10.2019 Kaleidoskooppi

Lokakuussa Kaleidoskooppi yllättää Laurentius-salissa


#kaleidoskooppi-konsertin ohjelma to 10.10.2019 klo 19 Laurentius-salissa esittelee kuulijalle monipuolisen kattauksen hiukan pienemmällä orkesterilla. Jukka Tiensuu on kuuluisa siitä, ettei halua verbalisoida omaa musiikkiaan. Tämän konsertin aloittava Hei! 4 vapaavalintaiselle soittimelle leikkii tilan vaikutuksella samaan materiaaliin, soittajat ovat sijoittuneet saliin yllättävällä tavalla. Tässä konsertissa olemme valinneet teoksen soittimiksi huilun, oboen, marimban ja trumpetin. Teos on sävelletty vuonna 2007 säveltäjä Paavo Heinisen 70-vuotispäivän kunniaksi (säveltäjän sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta ovat Hei...) ja se kestää 70 tahtia...


Konsertin solistinumerona on 1900-luvun alun mestariteos, Alban Bergin 7 varhaista laulua jotka kuullaan Paul Schäfferin vuonna 2014 tehtynä sovituksena mezzosopraanolle ja kamariyhtyeelle. Solistina säihkyy Erica Back, joka on vahvasti nousemassa yhdeksi sukupolvensa kysytyimmistä laulajista Suomessa. Oopperadebyyttinsä hän teki Suomen Kansallisoopperassa 2016 Mozartin Taikahuilun Toisena naisena. Sen jälkeen hän on debytoinut sekä Tukholman Confidencen-teatterissa Vaasa Baroquessa, Tampereen oopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Laulut ovat tunteellisia rakkauden ja kaipuun eri puolia kuvaavia pienoistarinoita, alun perin pianosäestyksellisiä josta säveltäjä on myös itse orkestroinut ne isolle sinfoniaorkesterille. Tämä Schäfferin sovitus pohjautuu alkuperäiseen pianosäestykselliseen versioon korostaen laulujen kamarimusiikillista luonnetta.
Konsertin päätösnumerona on Beethoven varhainen septetto op. 20 joka on sävelletty samoihin aikoihin kuin hänen 1. sinfoniansa. Kappaleen maaperä on serenadi-muoto, eli kevyehköä musiikkia jossa melodioiden tunnistettavuus ja kauneus ovat tärkeämpiä kuin monimutkainen teemojen kehittely. Mutta koska tässä kyseessä on nuoresta herrasta, joka haluaa tehdä vaikutuksen wieniläiseen yleisöön nokkeluudellaan ja taidoillaan hän löytää tapoja tehdä triviaalista taivaallista... 1800-luvun alussa ennennäkemättömiä ratkaisuja olivat mm. poikkeuksellisen laaja klarinetti-stemma sekä viimeisessä osassa iso esiintyvä viulu-kadenssi. Teos on ollut heti ensiesityksensä jälkeen sekä yleisön että muusikoiden suosiossa.

Konsertin johtaa Tomas Djupsjöbacka. Djupsjöbacka esiintyy säännöllisesti ympäri Eurooppaa. Viime vuosina kasvava kiinnostus orkesterinjohtoon on laajentanut Djupsjöbackan musiikillista kenttää. Hän aloitti kapelllimestariopinnot yksityisesti jo vuonna 2012 New Yorkin Metropolitan -oopperan tuoreen ylikapellimestarin Yannick Nézet-Séguinin opissa. Tällä hetkellä hän on johtanut melkein kaikkia suomalaisia orkestereita, kuten RSO:ta, Helsingin kaupunginorkesteria ia ja Sinfonia Lahtea. Kaudella 2018-19 Djupsjöbacka palaa johtamaan paitsi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria myös Lapin Kamariorkesteria sekä Jyväskylä Sinfoniaa.


KALEIDOSKOOPPI
to 10.10.2019 klo 19 Laurentius-Sali, Lohja
Erica Back, mezzosopraano
Tomas Djupsjöbacka, musiikillinen ohjaus
Lohjan kaupunginorkesterin muusikoita
Ohjelmassa:
Jukka Tiensuu: Hei 4 soittimelle
Alban Berg/ arr. Schäffer: 7 varhaista laulua
Ludvig van Beethoven: Septetto op. 20
Liput ennakkoon NetTicket 20/15€ sis. toimitusmaksut
ovelta tuntia ennen konserttia kaikille 25 euroa