SYKSY 2019 › 29.10. ja 1.11.2019 Mozart Requiem

Maailman ehkä tunnetuin Requiem


Solisteina Lohjan kaupunginorkesterin Mozartin Requiemissa tiistaina 29.10.2019 klo 19 Tammisaaren kirkossa ja perjantaina 1.11.2019 klo 19 Vihdin kirkossa esiintyvät Suomen eturivin solistit Tuuli Lindeberg, sopraano, Essi Luttinen, mezzosopraano, Juho Punkeri, tenori ja Jari Parviainen, basso, Vihdin kamarikuoro ja Laurentius-kuoro. Konsertin johtaa Jorma Hannikainen.


Mozartin Requiem on ehkä maailman esitetyin sielunmessu. Mozart työskenteli sen parissa kuolin vuotenaan 1791. Teoksen viimeisteli kuitenkin pääasiassa Franz Xavier Süssmayr, ja se valmistui lopullisesti seuraavana vuonna. Teoksen tilasi heinäkuussa 1791 kreivi Franz von Walsegg zu Stuppach, joka halusi kunnioittaa, sillä nuorena kuolleen vaimonsa muistoa. Tuolloin ei tekijänoikeuksia tunnettu, joten kreivin oli tarkoitus esittää antamaansa palkkiota vastaan teos omana sävellyksenään.
Marraskuun lopulla säveltäjä sairastui vakavasti. Joulukuun 4. päivän iltapäivänä Mozart tunsi itsensä niin terveeksi, että esitti ystäviensä kanssa osia keskeneräisestä teoksesta. Mutta jo samana iltana hänen tilansa huononi jälleen, ja hän kuoli 5. joulukuuta.


Säveltäjän vaimo Constanze antoi teoksen viimeistelyn Mozartin entisen oppilaan Süssmayrin käsiin. Süssmayr orkestroi teoksen Kyriestä eteenpäin, viimeisteli Dies iraen Lacrimosa-jakson 22 uudella tahdilla ja sävelsi sielunmessun puuttuvat osat eli Sanctuksen, Benedictuksen ja Agnus Dein. Viimeiseen osaan, Communioniin, hän kierrätti teoksen alusta kahta Mozartin säveltämää osaa. Süssmayr ja Constanze sanoivat tämän tapahtuneen Mozartin ohjeiden mukaan. Monet ovat kuitenkin epäilleet, että Mozart ei olisi halunnut toistoja teokseen. Oli miten oli, vaadittu viimeistely tehtiin reilussa viikossa, jotta leski sai kreivin lupaaman palkkion kokonaisuudessaan. Kreivi Walsegg-Stuppach esitti Requiemin omana sävellyksenään Anna-vaimonsa muistoksi 14. joulukuuta 1793.


MOZART REQUIEM
ti 29.10.2019 klo 19 Tammisaaren kirkko
pe 1.11.2019 klo 19 Vihdin kirkko
Tuuli Lindeberg, sopraano
Essi Luttinen, altto
Juho Punkeri, tenori
Jari Parviainen, basso
Vihdin kamarikuoro
Laurentius-kuoro
Lohjan kaupunginorkesteri
Jorma Hannikainen, johtaa
Liput ennakkoon NetTicket 25/20€ sis. toimitusmaksut
ovelta tuntia ennen konserttia kaikille 30 euroa