KEVÄT 2020 › 7.3. ja 8.3. Cantata Napoletano


Cantata Napoletano – kaikki konsertin säveltäjät tunnettuja oopperoistaan


Cantata Napoletano lauantaina 7.3. Inkoon kirkossa  ja sunnuntaina 8.3.2020 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa. Solistina Tuuli Lindeberg, sopraano ja Barokkiyhtye ”Särkyneet luut”, jossa soittavat Petra Aminoff , traverso ja nokkahuilu, Mari Kunnari, traverso, Kaisa Kallinen barokkiviulu, Miika Uuksulainen barokkisello ja Jouko Laivuori, cembalo.


Konsertissa kuullaan musiikkia 1700-luvun Napolista. Napolin kuningaskunta kattoi tuolloin koko Etelä-Italian ja oli Euroopan toiseksi suurin kaupunki heti Pariisin jälkeen. Se oli vuoteen 1714 asti osa Espanjan imperiumia. Kaupunki oli jo vuosisatoja ollut tärkeä tieteen ja taiteen keskus. Euroopan ensimmäinen maallinen yliopisto perustettiin Napoliin jo 1200-luvulla ja ensimmäiset konservatoriot 1500-luvulla. Konservatoriot olivat alun perin kirkon ylläpitämiä orpokoteja, jotka tarjosivat lapsille suojaa ja opetusta. Sana konservatorio juontuu italian suojelemista tarkoittavasta sanasta ”conservare”. Musiikki oli orpokodeissa yksi tärkeä oppiaine ja pian sanan konservatorio merkitys muuttui tarkoittamaan musiikkioppilaitosta. Barokin aikana Napoli saikin lempinimen ”Euroopan konservatorio” korkeatasoisen musiikkikoulutuksen ansiosta. Erityisen tunnettu Napoli oli oopperasta ja kastraattilaulajista.


1700-luku oli napolilaisen oopperan kulta-aikaa. Vuonna 1737 valmistunut Teatro San Carlo oli aikansa upein oopperanäyttämö ja siellä kehittynyt napolilainen koominen ooppera ”opera buffa” tuli pian suosituksi ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Mozartin Taikahuilun esikuva oli napolilainen opera buffa. Myös toinen barokille tyypillinen oopperamuoto, ”opera seria” vakiinnutti muotonsa juuri Napolissa. Kaikki tämän konsertin säveltäjät tunnettiin aikanaan nimenomaan oopperoistaan. Ohjelmassa olevat maalliset kantaatit tuovatkin aavistuksen tuon ajan oopperamaailmasta tähän kamarikonserttiin.


CANTATA NAPOLETANO
la 7.3.2020 klo 19 Inkoon kirkko
su 8.3.2020 klo 18 Lohjan kirkko
Tuuli Lindeberg, sopraano
Barokkiyhtye "Särkyneet luut”:
Petra Aminoff, traverso ja nokkahuilu
Mari Kunnari, traverso
Kaisa Kallinen, barokkiviulu
Miika Uuksulainen, barokkisello
Jouko Laivuori, cembalo
Niccolo Jommelli: Triosonatti
Alessandro Scarlatti: Cantata da camera, ”Augellin vago e canoro”
Leonardo Leo: Huilusonaatti
Giovanni Battista Pergolesi: Cantata da camera ”Dalsigre ahi mia Dalsigre”
Nicola Porpora: Viulusonaatti Op 12
Nicola Porpora: Cantata da camera ”Or, che d’orrido Verno”
Liput: 20/17€ Netticket sis. toimitusmaksut, ovelta 20€ kaikille